Een hart onder de riem voor meer dan een miljoen Belgen

Dat het dit eindejaar minder evident zal zijn om elkaar vast te pakken en te knuffelen. En dat we die weinige knuffels dus maar beter de moeite waard maken. Deze boodschap lanceren honderd Vlaamse gemeenten - van Tongeren tot Roeselare, van Kluisbergen tot Kapellen - dit eindejaar naar hun burgers.

Een apolitieke campagne bedacht door reclamebureau ViaVictor, die gratis gebruikt mag worden. De campagne is al in heel wat steden en gemeenten te zien in het straatbeeld. Denk maar aan Mortsel, Grobbendonk, Leopoldsburg, Kapellen, Tongeren, Roeselare en zoveel meer.

Corona is een b*tch, en nu stuurt ze ook nog eens onze eindejaarsperiode in de war. Geen grote familiefeesten, geen kerstmarkten, geen erediensten met bomvolle kerk. En dat terwijl het buiten koud en donker is, en we allemaal smachten naar warmte en elkaar.

"Met dit gevoel lopen heel veel Vlamingen rond", zegt Matthias Debruyn, strateeg bij viaVictor. "We staan allemaal even machteloos. Het enige wat ons rest is er zo positief mogelijk mee om te gaan en samen te zoeken naar wat hoop en licht. Dat is het kernidee van de campagne."

Een derde van de Vlaamse gemeenten aan boord

Op minder dan een week tijd klom een derde van de Vlaamse steden en gemeenten aan boord. Van Tongeren tot Roeselare, van Kluisbergen tot Kapellen.

ViaVictor maakte tien beelden van innige winterknuffels en goot ze in de verschillende huisstijlen. Die mogen vrij door de gemeenten worden ingezet: voor de socialmediakanalen van de stad, posters in het straatbeeld, foldertjes, op de lichtreclame van de gemeente.

Koen Metsu, Burgemeester van Edegem: "De boodschap van de campagne is even eenvoudig als belangrijk: dit wordt geen kerst zoals de andere jaren. En net omdat we minder bij elkaar kunnen zijn, hebben we elkaar meer nodig.

Wij hebben dus niet lang getwijfeld om hieraan mee te doen. Het feit dat deze boodschap door zoveel Vlaamse gemeenten wordt uitgedragen, versterkt ze nog vind ik. Die samenhorigheid is immers wat we als gemeenschap nu echt nodig hebben."

Boodschap van samenhorigheid voor meer dan een miljoen Vlamingen

De campagne bereikt niet alleen meer dan een miljoen Vlamingen, ze raakt ook een snaar die heel moeilijk te bespelen valt in deze crisis: die van de samenhorigheid.

"Deze campagne overstijgt politieke of provinciale grenzen. Ze wilt niet sensibiliseren of uitleggen wat we precies moeten doen. Dat weten we intussen allemaal. Het enige wat we op deze manier tegen elkaar zeggen, is dat we elkaar niet zullen loslaten deze winter", voegt Debruyn toe.

Dieter Wouters, Burgemeester van Wuustwezel: "In een tijd waarin experts niet snel genoeg kunnen zijn om elke hoop op snel meer menselijke warmte in de grond te boren, proberen wij als lokale besturen daar toch positief in te blijven.

Deze campagne focust op écht contact en op het feit dat - hoe zeldzaam ook - je het ervan moet pakken. Letterlijk en figuurlijk pakken. Chapeau aan ViaVictor om de vinger op een hoopvolle manier op deze wonde te leggen."

"Voor ons is het bijzonder fijn om te zien hoe gemeenten hier zelf creatief mee aan de slag gaan. Zo kreeg ik zelf van mijn thuisstad Mortsel een poster in de bus met het campagnebeeld, bedoeld om aan het raam te hangen. In onze straat alleen heb ik zo al tien posters gezien.

Geen betere manier om die warme boodschap tot leven te brengen, denk ik", vervolgt Debruyn.